Besøker Nord-Norge og øvelse Cold Response

Forsvarskommisjonen avlegger besøk til samtlige forsvarsgrener og dykker inn i Norges forhold til Russland når den legger sin første store reise til Nord-Norge.

Forsvarskommisjonen er i disse dager på en større reise til Nord-Norge. Reisen varer fra 20-25 mars og vil blant annet inkludere offentlige debattmøter om Norges forhold til Russland og klimaendringenes betydning.

Reisen er kommisjonens første og vil ha blant annet bidra til økt innsikt i forsvarets oppdrag og kapasiteter, samt den pågående øvelse Cold Response og betydningen av alliert trening. Et viktig formål med reisen er også å lære om forholdet mellom Russland og Norge i nord. 

– Vi er glade for å ha kommet oss nordover på et så tidlig tidspunkt i kommisjonens arbeid og ser frem mot et meget godt og travelt program, sier Knut Storberget, leder for forsvarskommisjonen. 

Besøket finner sted mot et alvorlig sikkerhetspolitisk bakteppe og blir en viktig anledning for å forstå hvilke konsekvenser Russlands invasjon av Ukraina har for relasjonene på tvers av grensen.

– Selv om vår kommisjon har fått privilegiet å se 10-20 år frem i tid, vil en så stor sikkerhetspolitisk endring også får betydning for vårt arbeid, forklarer Storberget.

Reisens første stoppested er Evenes flystasjon, hvor kommisjonen vil iaktta forsvarets nye F35 jagerfly og få innsikt i deres Quick Reaction Alert (QRA) oppdrag som gjennomføres på vegne av NATO. Deretter bærer det av sted til Harstad hvor kommisjonen vil seile med sjøforsvarets fregatter før hæren er vertskap under kommisjonens besøk til Indre Troms.

Reisens to siste dager vil finne sted i Kirkenes og Tromsø, hvor kommisjonen vil besøke den norsk-russiske grensen og få innsikt i Finnmarks rolle i forsvaret av Norge. Under et besøk til Norsk Polarinstitutt vil også klimaendringenes effekt på den sikkerhetspolitiske situasjonen stå i fokus. 

Under besøket til Kirkenes den 23. mars vil forsvarskommisjonen delta på debattmøte om Norges forhold til Russland etter invasjonen av Ukraina. Møtet finner sted på Thon Hotell Kirkenes klokken 19.00. Lenke til arrangementet finnes her.

Torsdag 24. mars vil forsvarskommisjonen delta på debattmøte om klimaendringer og norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk ved Norsk Polarinstitutt. Møtet finner sted på Framsenteret i Tromsø klokken 18.00 og lenke til arrangementet finnes her.